24 Mart 2024 Pazar

KEÇECİZADE FUAT PAŞA'NIN FRANSIZCA KONUŞMA BECERİSİ


Yurtdışında bir ülkeye ordusunun başında sefer maksadıyla giden padişahların haricinde, resmi çerçevede yabancı bir ülkeyi ziyaret eden ilk ve tek padişah Abdülaziz’dir. Sultan Aziz 1867 yılında 3. Napolyon tarafından Uluslararası Paris Fuarı’nın açılışına resmen davet edilmiş ve bu daveti kabul eden padişah gemiyle Fransa’ya gitmiştir. Oradan İngiltere’ye geçer ve ülkeye dönüşü Belçika, Prusya ve Avusturya üzerinden olur. Kalabalık bir maiyetle gerçekleşen bu gezinin safhalarından İstanbul gazeteleri günü gününe okuyucularını haberdar etmiştir.

Bu gazetelerden Ruzname-i Ayine-i Vatan’ın 19 Rebiülevvel 1284/21 Temmuz 1867 tarihli 46 numaralı nüshasında Keçecizade Fuat Paşa’nın Fransızca konuşmasını çok başarılı bulan İmparator 3. Napolyon’un Sultan Abdülaziz ile birlikte gezerken Şark dilleri mütercimini yanına almadan gezdiği haberi veriliyor.

«Fransa İmparatoru, übbehetlü devletlü Fuad Paşa hazretlerinin Fransız lisanını tekellümde olan talakatlerini ziyade beğenmiş ve bu cihetle elsine-i Şarkıyye mütercimini Zât-ı Hümâyûn-ı Mülûkâne ile beraber gezdiklerinde hiç yanına almamıştır.»








Hiç yorum yok: