10 Şubat 2024 Cumartesi

GAZAVÂT-I HAYREDDİN PAŞA

Her Türk çocuğunun ortaokul sıralarında ilk okuyacağı kitaplardan biri olmalıdır. Türk Milli Eğitimi’nin bu zamana kadar Gazavat üzerine eğildiğine, talim ve terbiye açısından tavsiye ettiğine dair bir malumata ulaşamadım. MEB tavsiyesi 100 Temel Eser dizilerinde de göremedim. Oysa Türk Tarihi’nde “Barbaros Hayreddin’in Anıları” tarzında etkileyici, kolay okunur ve ibret alınır kitap sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Yazıldığı devirden itibaren olağanüstü ilgi gören, 1578'den itibaren İspanyolca, İtalyanca ve daha birçok Batı diline, ayrıca Arapçaya çevrilen Gazavâtnâme'nin çok sayıda yazma nüshası dünya kütüphanelerinde yer alır. Bu yaygınlığına rağmen Türkiye’de yeni yazıya aktarılması son 40 yılın işlerindendir.
Topkapı Sarayı Revan Kütüphanesi 1291 numarada kayıtlı Gazavât'ın başında, Şehzade Mehmed'e ait olduğuna dair bir kayıt vardır. Gazavât-ı Hayreddin uzmanı Dr. Gallotta'ya göre bu şehzade, Kanunî'nin 1543'te ölen oğlu Şehzade Mehmed'dir.




Paris'te Bibliotheque Nationale Türkçe Yazmalar 1186 numarada kayıtlı Gazavât'ın ikinci bölümü olan nüshanın temellük kaydında, Osmanlı yazısıyla "Maliki (sahibi) Nikolaki Dimitrakioğlu” ibaresinin varlığı, bu kitabın şehzadelerden gayrimüslim tebaaya kadar geniş bir okuyucu kitlesine sahip olduğunun göstergesidir.



Yapılacak iş, dil ve hacim açısından her yaş ve eğitim grubuna göre, mükemmel baskılı “Barbaros Hayrettin Paşa’nın Anıları “kitaplarının hazırlanarak okullara ücretsiz dağıtılmasını sağlayacak bir mekanizmanın kurulmasıdır.






Hiç yorum yok: