24 Ocak 2024 Çarşamba

ŞİŞLİ CAMİİ’NİN YERİNDEKİ ÇAMUR DERYASI


İstanbul Nadir Eserler Kütüphanesi’ndeki II. Abdülhamid Fotoğraf Albümleri arasında bulunan şu fotoğrafta çok ilginç ayrıntılar yakalayabiliriz. Fotoğrafta görülen bina grubunun Şişli Süvari Karakolu olduğunu bilmek ilk bakışta dikkat çekmez ama burası günümüzdeki Şişli Camii’nin yer aldığı üçgen parsel dersek ilginizi çekebilir.
Şişlili kazların maişetlerini çıkardığı su birikintisi ve çamur deryasından şikâyet eden Tabip İbrahim imzasıyla bizzat II. Abdülhamid’e sunulmuş fotoğraflı bir arzuhal aslında. Tabip İbrahim imzası mütevazı bir imza ancak kendisi padişahın ve hareminin başhekimi olarak gayet itibarlı biri olduğu kadar hatırı sayılır paşa unvanına da sahip. Buna rağmen şu yolun çamurdan kurtarılması için defalarca bizzat belediyeye başvurmuş, kimse dikkate almamış. Ricalarına kulak asılmadığından şikâyet ederek son çareyi padişaha bu arzuhali yazmakta bulmuş. Sultanın bu şikâyete el atıp Şişli-Kâğıthane yolunu kazlardan ve çamur deryasından kurtarıp kurtarmadığını tetkik edemedim.
Fotoğrafta ayrıca en solda taştan/mermerden bir anıtın dikili olduğu görülüyor. Bunun da ne olduğunu tetkik edemedim ancak Okmeydanı’ndan atılıp buralara düşen okların hatırası olarak dikilen menzil taşlarından biri olma ihtimali aklıma geliyor. Doğrusunu bilen varsa paylaşmasından mutlu olurum.

METİN:

Darülaceze’ye giden ve Şişli’de Süvari Karakol-ı Hümayunlarının önünde bulunan caddenin kış mevsiminde manzarası olup ne araba ve ne de yayan yürümek imkânın haricinde olmakla mürûr u ubûr muattal bir hale gelmiş olduğundan yakında bulunan taş ocaklarından bir miktar taş dökülerek yapılması Şehremaneti’ne defaatle rica ve iltimas olunmuş ise de kulak bile verilmediği ve bu bataklık tahammül olunmaz bir hale geldiğinden Darülaceze’ye ve Kâğıthane köyüne giden fukara-yı ahali kulları merhamet-i şahanelerine iltica eylemekte oldukları maruzdur, fermân.

Tabip İbrahim Kulları






Hiç yorum yok: