10 Kasım 2023 Cuma

Osmanlı Hanedanını Himayeye Alan Anlaşma: Münchengratz Muahedesi

Osmanlı Devleti’ni Kuva-yı Milliye yıkmış! Cumhuriyet altı asır Türkleri idare eden bir aileyi nasıl yurt dışına sürermiş! Böyle mübarek, Tanrı’nın yeryüzündeki gölgesi olan halifelere/padişahlara bu yapılır mıymış? Mış mış da mış mış… Şu kutlu günde bile böylesine gevezeliklere rastlamak çok üzücü ama sussan gönül razı değil, söylesen bir tesiri yok.

Biz yine de söyleyelim. O sizin mübarek zıllullahlar Cumhuriyet’ten 90 yıl önce Avrupa ülkelerinin himayesine alınmışlardı. Kütahya’ya kadar elini kolunu sallaya sallaya yürüyüp İstanbul’u ele geçirmesine ve Osmanlı ailesinin yerine geçmesine kesin gözüyle bakıldığı bir anda nasıl oldu da Kavalalı Mısır Valiliği ile ikna edilebildi? Onu durduran güçler Kavalalı tehlikesi karşısında ve saltanatın Kavalalı ailesi veya bir başka kudretli ailenin eline geçmemesi için ne gibi önlemler aldılar? Daha sonra bire bir savaştıklarında veya İstanbul'u işgal ettiklerinde bile nasıl oldu da hanedanla alıp veremedikleri en ufak bir mesele olmadı. Buralarını hiç merak etmezsiniz, öğrenmek için en ufak bir zahmete katlanmazsınız ama son devrin padişahlarını bol keseden evliyalık mertebesine çıkarırsınız.
Sizin o Osmanlı ailesinden evliyaların Devlet-i Aliyye’nin başında kalabilmesi için Avusturya ile Rusya’nın 1833 yılında yaptıkları anlaşmanın maddelerine bakarsanız işin aslını anlarsınız. Yok yok, sizdeki böylesine kesin inanmışlık varken yalan deyip işin içinden sıyrılırsınız.
İşte maddelerin Türkçesi ile Fransızcası yan yana. Daha da ayrıntılı okumak isteyenler olursa Google’da “Şinasi Altundağ- Münchengratz Muahedesi” yazıp aratıversin. Eski yazı okuyabilenler de kapak resmini eklediğim Devlet-i Osmaniye Rusya Siyaseti adlı kitabın 87. sayfasına müracaat etsin.





Hiç yorum yok: