6 Ekim 2022 Perşembe

ŞEYHÜLİSLAM MUSTAFA SABRİ EFENDİ'NİN TABANCALARI

 


Osmanlının sondan bir önceki şeyhülislamı Mustafa Sabri Efendi’yi günümüzde saygıyla ananlar, onun ulema kimliğine saygı gösterdiklerini söyleseler de politik kimliğindeki ihaneti görmezden gelirler. Oysa Osmanlının son yıllarındaki etkili pozisyonuyla ulema kimliğinden ziyade politik kimliği ağır basmaktadır. Şimdiki hempaları Cumhuriyet rejiminin ona yönelik eylemlerinin İslam uleması kimliğinden kaynaklandığını utanmadan söylerlerken, İstiklal Harbi’ne düşmanlığını, komuta kademesinden neferlerine kadar Kuva-yı Milliye’ye yönelttiği asılsız ithamlarını ve işgal güçleriyle el ele gönül gönüle vaziyetlerini alavere dalavereyle gözden kaçırmaktadırlar. Mustafa Sabri politik bir adamdır ve içine düştüğü sefil durum yanlış politik tercihlerinden kaynaklanmaktadır.
Şimdi Osmanlının bu sıradan politikacısı şeyhülislam olur olmaz afili bir talik yazıyla bastırdığı kartvizitine Şeyhülislam unvanını yazdırıp, “hamili kart yakînimdir” vecizesini de kartın arkasına ekleyerek Emniyet Genel Müdürlüğü’nden hem kendine hem de oğlu İbrahim’e Meşihat Dairesi’nin güvenliğini sağlama dümeniyle, kılıfları, mermileriyle birlikte iki adet Browning marka revolver isterken, nasıl saygın bir âlim olarak değerlendirilebilinir? Üstelik şeyhülislamlıktan ayrıldıktan sonra devlete iade etmediği silahları iki yıl sonra EGM resmi yazıyla talep etmek zorunda kalmıştır. Bu adam ve oğlu Meşihat’in güvenlik memurları mıdır yoksa kendinin de içinde bulunduğu Damat Ferit Paşa hükümetine bile güvenemeyen, kendi kendine kovboy sıradan bir politikacı mıdır? Herkes için ne olursa olsun benim için vatana kasteden ihanet zincirinin bir halkasıdır.
Oğluyla birlikte 150’likler kategorisindeyken firâr ettiği yurt dışında ihanetlerine hız kesmeden devam edip Türklükten istifa ettiğini gururla şiirleştiren bu adamın takipçilerine Şeyhülislam kartvizitini armağan ediyorum.
Metin:
Emniyet-i Umumiye Müdür Muavini Kemal Beyefendi’ye

Dairenin muhafazası için lüzum görülen iki kıt’a loververin [Revolver] mikdar-ı kâfi fişengiyle beraber hâmil-i varaka mahdûm-ı âciziye tevdîan irsâli mütemennâdır.
Mustafa Sabri 22 Nisan sene 335 [22 Nisan 1919]






Hiç yorum yok: