6 Ekim 2022 Perşembe

KIYAMET ALAMETİ YUMURTA


Meraklı bir Osmanlı münevveri 1781 yılında Rumeli’nde dolaşırken Sayka köyünde şekli bozuk bir tavuk yumurtası görmüş. Tercüman Mehmed Ağa’nın elindeki bu yumurtanın şeklini mecmuasının bir kenarına çizmiş. Görünce hayret edip, geçip gidenlerden değilmiş ki üşenmeden kaydetmiş. Geçmişimizde bu şekilde çizimle anlatım icra eden kişilere pek rastlanılmıyor. İyi ki çizmiş, çizeceği yerde yumurtanın şeklini anlatmaya kalksaydı, asla resimde olduğu kadar zihnimizde canlandırmamızı sağlayamazdı.
Yazının tipinden kalem sahibinin ulemadan bir efendi olduğunu tahmin ediyorum. Dümdüz "tavuk yumurtası" diyeceği yerde "beyza-i decâc" terkibini yumurtlaması medresede dirsek çürütenlerden olduğunu akla getiriyor. Sonradan herhalde bunu kimse anlamaz diye düşünerek aynı kalemle şeklin dışına "yani tavuk yumurtası" yazmış ama ne olmuşsa yumurta kelimesi silinmiş.
METİN:
«İşbu bin yüz doksan beş senesinde Rumili’nde Sayka karyesinde Tercüman Mehmed Ağa yedinde işbu şekil ile müşekkel beyza-i decâc rüyet olunduğu kayd şud.»

Hiç yorum yok: