14 Ekim 2022 Cuma

HATİCE TURHAN VALİDE SULTANIN ADAM ÖLDÜRME EMRİ


Kibar ve zarif bir valide sultan olsa da oğlu IV. Mehmed’in henüz sünnet bile olmadan 6,5 yaşında tahta çıkmasıyla evladı üzerine titreyen bir anne olarak oğluna kol kanat gererken kan dökmekten çekinmeyen bir kadına nasıl dönüştüğünü incelemek lazım. Burada kendi el yazısıyla yeniçeri ortalarından birinin ağası olan Kadri Ağa’nın arayıp bulduğu bir adamın katledilmesi için verdiği emri görüyorsunuz. Ne kadar sakin sakin dört cümlede adamın canının alınması emrini veriyor. Valide Sultanlık da zor zanaat.
BELGE METNİ:
Aferim, berhûdâr olasın. Can-ı gönülden hayır duamıza mazhar oldun. Heman bu gice hakkından gelesin. Uzatmayasız, göreyim seni.
[Yukarıdaki ifade Hatice Turhan’ındır ve yazı kendi kaleminden çıkmadır. Bundan aşağıdaki yazı kimliğini şimdilik tespit edemediğim sadrazamın adet üzere padişaha yazdığı telhistir. Aynen padişaha yazar gibi valideye yazmış ama farklı olması için yaşmağının tozuna yüz sürmekten bahsetmiş.]
Devletlü ve saadetlü, izzetlü Sultanım hazretlerinin mübârek yaşmakları türâbına yüzler sürdükten sonra arz-ı bende-i bî-mikdâr budur ki:
Saadetlü ve devletlü Sultanım. Bu kulları hâk-i pâ-yi şerîflerine tezkire gönderdikden sonra Bölük Ağası Kadri Ağa kulları gelüp buldukları haberin getürüp ismin tebdîl idüp Payzen Hanı’nda olmayup Ermeni Hanı’nda olmağla bir mikdâr eğlenmişdir ve halâ hapisdedir. Bu gice yollanılur. Benim mürüvvetlü ve devletlü Sultanım, inşaallahü Teâlâ her hususda kâdir olduğumuz mertebelerde takayyüd ve ihtimâm üzereyiz ve bu gice hakkından gelinür. Malum-ı devletleri olmağiçün mübârek hâk-i pâ-yi şerîflerine i’lâm olundu. Fermân devletlü ve merhametlü Sultanımındır.







Hiç yorum yok: