5 Ekim 2019 Cumartesi

ÇUVAL İÇİNDE DENİZE ATILAN AVRAT


Suhte ve yobaz güruhu III. Selim devrinde oldukça göze batar olmuş. Çok sayıda belge ve kronikte döneme ait yobaz hikâyeleri zengindir. Bunlardan III. Selim’in hatt-ı hümayununu (el yazısını) içeren bir tanesinde şu hikâye anlatılır.
Fatih Camii civarında terör estiren ehl-i şekavet ve yobaz güruhundan Salbaş Mehmed, Hasan Efendi, Tophaneli Lazoğlu Mehmed ve Halil Efendi ile Kalyoncu İbrahim’in medresedeki odaları basıldığında içeride bir avrat bulunmuş. Ayrıca medresenin misafiri olduklarını iddia eden birileri de ortaya çıkmış. Sadrazam III. Selim'e yazdığı telhisde şeyhülislama haber verdiklerini, şaki suhtelerin boğdurulmaları için şeyhülislamın onayını aldıklarını söylüyor. Sadrazam suhtelerin boğdurulmalarını, avratın çuval içinde halka açık şekilde idamını isterken III. Selim dayanamamış, çuval içinde denize atılmasını emretmiş. Suhtelerin boğulmasını onaylıyor. Misafiriz diyenler için de mademki iyi adamlardı, fenaların yanında ne işleri vardı diye soruyor. Bunlara tatbik edilecek cezayı da şeyhülislama bırakmış.

III. Selim’in hatt-ı hümayunu:
«İbret-i âlem için şeyhülislam efendinin haberi mûcebince tertib-i ceza olalar. Avrat çuval ile denize ilka oluna. Misafiriz diyenler dahi töhmetli olmak gerektir. Çünkü iyi adamlardır fenaların yanında işleri nedir. Misafirler için şeyhülislam efendiye su‘âl edesiniz, küreğe mi münasiptir sair mi münasiptir. Nasıl rey eder ise icra edesin.»

Hiç yorum yok: