20 Ekim 2018 Cumartesi

TAZİYELERE TEŞEKKÜR-ESKİ GAZETE İLANI ÖRNEKLERİNDEN

Günümüzde sosyal medyada cenaze, hastalık, evlilik gibi duyuruları yadırgayanlara rastlıyorum. Bu ortam bizim kendi medyamız. Tabii ki duyurular da olacaktır. İnsanlar mağara resimlerinden bu yana kendilerini ifade edebilecekleri her türlü vasıtayı hakkıyla değerlendirdiler. Neden bugünkü davranış biçimleri yadırganıyor anlamış değilim. İnsanın naturasında var olan bu özelliğini yargılamak kimsenin haddi olmasa gerek. Size ters geliyorsa ilgilenmezsiniz, biz de bu yüzden insanlığınızı tartarız, olur biter.

Eskiler de bizim gibi davranıyorlardı. Bursa'da yerel bir gazeteye verilmiş şu ilan günümüzden hiç de farklı değil. Buyurun:

«Teşekkür-i Aleni
Merhume validemizin vefatından dolayı gerek bizzat, gerekse tahriren beyan-ı taziyet buyuran gerekse cenaze alayına iştirak eden zevat-ı kirama ayrı ayrı beyan-ı teşekküre imkan bulunamadığından teşekkürâtımın alenen takdimine ceride-i muhteremenizin vesatatını rica ederim.

Bursa eşrafından Ruhîzade Serasker-i Esbak Redif Paşa merhumun mahdumu Halil Redif»

Bursalı hemşehrimiz Redif Paşa 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Osmanlı ordularının başkomutanıydı. II. Abdülhamid'i kandırdığını da söylerler. Hezimette payı büyüktür.


Hiç yorum yok: