1 Haziran 2018 Cuma

BAKIRKÖY'ÜN 20 METRELİK BİZANS SÜTUNU NEREDE?


İstanbulun fethinden yaklaşık 1000 yıl önce (447'de) Hun İmparatoru Attilla'nın İstanbul kuşatması anısına dikilmiş bir sütun var mı?

60'lı yılların Turing mecmuasındaki bir habere göre 20 metrelik böyle bir sütun var ve Hebdomon'da (Bakırköy) bulunuyor. Şimdi nerede acaba? Kısa bir web soruşturmasında rastladığım şu alıntıda bahsedilenle aynı sütun mu acaba? Konuyla ilgisi olanların dikkatine sunuyorum.

«II. Teodisius'un Bakırköy'de, Hebdomon'da diktirmiş olduğu anıtsal bir sütunun yazılı kaidesi, günümüzde Ayasofya Müzesi'nin ön bahçesinde sergilenmektedir.. Bu sütun, bir zamanlar Arkeoloji Müzesi'nde uzun yıllar çalışmış olan meşhur "Müzeci" Bekir Bey'in arsasında bulunmuştur. daha sonra üzerine yazlık sinema yapılmıştır. Arsanın bir bölümü üzerinde yer alan bir apartmanda Bekir Bey'in torunu halen oturmaktadır. Aileden aldığımız bilgilere göre Bekir Bey bu işe çok önem vermiş ve sütun zarar görmesin diye tekrar toprak altına gömdürmüştür. Söz konusu sütun, bugün hâlâ evin arka bahçesinde toprak altında bulunmaktadır.» eskidenbakirkoy.blogcu.com

Hiç yorum yok: