4 Temmuz 2016 Pazartesi

AYASOFYA'DA 85 YIL SONRA EZAN OKUNDU YALANI


Diyanet İşleri Reisi'nin bulunduğu bir ortamda Ayasofya Camii içinde "85 yıl sonra ezan okundu" propagandası yapılıyor. Bal gibi siyasi propaganda. Fetava-yı Hindiyye'ye ve belli başlı fetva mecmualarına göre "cami içinde vakit ezanı okumak mekruhtur". Cuma namazındaki iç ezan böyle değildir. Diyanet İşleri Reisi bu fetva kitaplarının hükmünü kaldırdıysa bilelim ki ona göre biz de kafamıza uymayan birçok fetva ile amel etmeyelim. Aksine bu fetvalar geçerliyse onlara aykırı hareket eden diyanet reisi konumunu açıklamak zorundadır. Üstelik ezan ilk defa okunmamaktadır. Hünkar Mahfili kısmında yıllardır namaz kılınmakta ve başlangıçta dört minareden, sonraları tek minareden vakit ezanları okunmaktadır. 1991'den bu yana ezan okunan bir yerde 85 yıl sonra ezan okundu demek en basit tabiriyle yalancılıktır ve Diyanet İşleri Reisi bu yalana alet olmaktadır.

4 Temmuz 2006 tarihli Hürriyet gazetesinden:

«Röleve Anıtlar Müdürlüğü tarafından onarımının tamamlanmasının ardından mescit 10.02.1991 tarihinde ibadete açılmış ve kapısına da ”Ayasofya Camii ibadete açılan bölüm” levhası konmuş, bu levha da daha sonra yenilenmiştir.
Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek'in sözlü emriyle ibadete açılan bu mescide, Eminönü Müftülüğü'nce bir imam ve müezzin görevlendirilmiştir.
1991 yılı mart ayında mescide gelen Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek'e, minarelerden ezan okunmadığının belirtilmesi üzerine, Zeybek'in isteği, Müzeler Genel Müdürü M. Akif Işık ve kültür müdürünün talimatıyla 31.03.1991 tarihinde Ayasofya'nın dört minaresinde de masrafları Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanarak ezan okunmaya başlanmıştır.
21.08.1996 tarihinde üç minarenin hoparlörleri devre dışı bırakılıp, tek hoparlör vasıtası ile ezan okunmaya devam edilmiştir.»

Burası Ayasofya'nın müezzin mahfili. Şimdiki yerleşik fıkhi literatüre göre burada ancak Cuma namazında iç ezan okunabilir. Sabah ezanı okunamaz. İstediğin yerde ezan okursun okumasına amma dokunulmaz ilan ettiğin o eski kitapları artık tanımıyorum demek şartıyla...

Hiç yorum yok: