6 Nisan 2016 Çarşamba

PATRİK ATHENAGORAS ANKARA'DA

Sebilürreşad'ın Mayıs 1952 tarihli sayısında Patrik Athenagoras'ın Ankara ziyareti anlatılıyor. Toplu fotoğraf çekiminde patriğin en ortada durup, soluna Bayar, sağına da Diyanet İşleri Reisi Eyüp Sabri Efendi'yi alması kıyasıya eleştiriliyor. Normal bir ziyarette CB'nin ortada durması gerekirdi. Bu patrik üstelik ABD vatandaşı ve dalavere ile patrik yapıldı. Yıl 1952. Menderes de Patrikhaneyi o güne kadar ki en üst rütbeli Türk olarak ziyarette bulundu. 

Bizim bu tarihten bir yıl sonra "Fethin 500. yılını kutlayamamamız" elimizi verdikten sonra kolumuzu kurtaramayışımızdan kaynaklanmıştır. ABD yörüngesinde bu kadar olabiliyordu.

1953 yılında Yunanlı dostlarımız üzülmesin diye Celal Bayar, Adnan Menderes ve Fuat Köprülü sacayağının telkinleri ile hükümet ve devletin katılmadığı gayet sönük, yalap şalap ve ruhsuz "İstanbul'un Fethinin 500. Yılı" kutlamaları yapıldı. Karşı yakada tam tersine Yunanlı dostlarımız o haftayı Milli Yas olarak ilan etti ve kiliselerinde hafta boyu İstanbul'un tekrar Bizans olması için dualar edildi.

Çok kibar milletizdir vesselam.





Hiç yorum yok: