22 Şubat 2016 Pazartesi

TÜRK ASRI

Tarihte "Türk Asrı" denen bir zaman diliminin varlığı unutuldu. Anket yapsak 16. yüzyılın en büyük üç devletinin Osmanlı, Safevi ve Babür Devletleri olduğunu bilen kaç kişi çıkar. Bu devletlerin tamamı Türk Devleti idi. Türkçe konuşulur, hükümdarları Türkçe eserler kaleme alırlardı. Ayrıca Orta Asya da Türk devletlerinin hakimiyetinde idi. Çin çok uzaklarda sefil bir ada halindeydi. İngiltere, Fransa şimdilerde üretip donattıkları şatafatlı bir tarihi öne sürseler de geçmişlerinde gerçekte o vakitler ilkel ve etkisiz devletçiklerden sayılırlardı. İspanya eh işte ama esasında Avusturya Hristiyan Avrupa'nın en büyük devleti idi. Yine de imparatoru protokolde bizim sadrazama eşitti.

İşte bu haşmetli "Türk Asrı"nda Viyana kapılarından Doğu Hindistan'ın uçlarına Afrika'nın kuzeyinden Orta Asya bozkırlarına kadar hakimiyet Türklerdeydi. Ne oldu bu ihtişama, egemenlik sahasına... Babürlülerin, Safeviler ve sonraki İran hanedanlarının, Buhara hanlıklarının nefesi yetmedi. Kendilerini bir sonraki idrake, anlayışa taşıyamayıp, ecdat mirasını har vurup harman savurdular. Osmanlı biraz kıpırdandı ama o da tıknefes kaldı. Ertesinde de elimizde kala kala Türkiye Cumhuriyeti kaldı.

Bir zamanlar dünyanın bilinen topraklarının 2/3'üne hakim olan Türkler yüzyıllardır geri adım atmakdadır. İlerlemenin durduğu ve hatta resmen gerileyen bir Türkiye'ye de hayat hakkı tanınmayacağı önceki örneklerden açıkça görülmektedir.

Tarihin bu periyodu aynı minvalde devam ederse Hristiyan Gagavuzlardan başka kendine Türk diyen bir topluluğun kalmayacağını şimdiden söyleyeyim. Vesselam.

Hiç yorum yok: