20 Ocak 2016 Çarşamba

PEHLİVAN ZÜNNUNOĞLU

Sultan İkinci Mustafa' nın masraflarına dair 1696 yılından bir belge sunuyorum. 1683 yılındaki Viyana Kuşatması ardından sürekli savaş halinde bulunduğumuz Avrupa Devletleri ile Karlofça Antlaşması’na giden süreçteyiz. Masraf defterine konu olan yıl içinde ordumuz Sultan İkinci Mustafa'nın komutasında Avusturya seferine çıkmıştır. Yol üzerindeki menzillerde hünkara yakışır derecede etkinlikler yapılmaktadır. Ziyafetler, güreş tutmalar, cüce ve dilsizlerin marifetlerini seyretmeler aynen İstanbul’da olduğu gibi devam etmektedir. Bu etkinlikler aynı zamanda ordunun moralini yüksek tutmak gayesiyle yapılır. Zaten bir ay sonra Avusturyalılar Ulaş Savaşı’nda yenilecek ve muzaffer ordu İstanbul’a dönecektir. Osmanlı ordusu bir yıl sonra Zenta’da bozguna uğramasa şartlar Osmanlı lehine gelişebilirdi ve Karlofça’nın şartları belki de aleyhimize çok ağır olmazdı.


Burada spor tarihimiz açısından öne çıkarmak istediğim isim Pehlivan Zünnunoğlu namında biridir. Ordunun ulaştığı Niş civarında bir menzilde padişahın huzurunda güreşmişlerdir. Rakibinin adı verilmese de Pehlivan Zünnunoğlu’na Silahtar Ağa vasıtasıyla 8 kuruş hediye edilmiştir.

“Yirmisinde ve menzil-i mezburda güreşen iki nefer pehlivana ve cüce ve dilsiz kullarına on iki kuruş ve pehlivan Zünnunoğlu’na sekiz kuruş ihsan olmağın Silahtar Ağa kulları marifetiyle verilen kuruş aded. 
Yirmi”

22 Temmuz 1696



Hiç yorum yok: