8 Nisan 2015 Çarşamba

İŞGAL İSTANBUL'UNDA İNGİLİZLERİN SULTAN ABDÜLAZİZ'İN TAHTINA EL KOYMASI

İstanbul'un işgali zamanında İngiliz işgal kuvvetlerinden Miralay Maxwell isimli bir subay Beykoz Kasrı'na bir botla sellemehüsselâm yanaşır. Orada görevli Türk askerlerine "Padişahınız Vahdettin, Sultan Aziz'in tahtını bana hediye etti" diyerek tarihi tahtı, botuna yükletip çeker gider. Zavallı Harbiye Nazırı Ziya Paşa'ya bu durumu Sadrazam Tevfik Paşa'ya bildirmek düşer. İstanbul’un işgal günlerinde kanunsuz işlere fazlasıyla dalan, işgal ordusunun ne demek olduğunu Türklere öğreten biridir Maxwell cenapları. İşgalden kurtulduktan sonraki günlerde Türk matbuatına da konu olmuş ve devrin gazetelerinde “Hırsız İngiliz Miralayı Maxwell” yazılı fotoğrafıyla birlikte teşhir edilmiştir. 

Maxwell yine de tahtın padişah tarafından hediye edildiği konusunda doğru söylüyor olabilir. Çünkü ne olduğu, nasıl karaktersiz bir adam olduğu tüm İstanbul tarafından bilindiği halde Padişah Vahdettin tarafından 8 Ekim 1920 tarihinde 2. rütbeden Mecidî Nişanı verilerek onurlandırılmıştır. Babası Abdülmecid’in nişanını böyle bir hırsıza vermekten çekinmeyen bir padişah, amcasının tahtını da rızasıyla vermiş olabilir. Bu zannımız, yeni bir belgeyle aksi ispat edilinceye kadar burada kalacaktır.

BELGE METNİ:

Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Dairesi

Maruz-ı çaker-i kemineleridir ki

Miralay Maksivel [Maxwell] cenablarının 13 Haziran 1337 tarihinde Beykoz Kasr-ı Hümayunu'na gelerek orada bulunan ve cennet-mekân Sultan Abdülaziz Han'a ait olan tahtı Zat-ı Şahane [Vahdeddin kastediliyor] tarafından kendisine hediye ve ihsan edildiği beyanıyla alarak bir istimbotla götürdüğü anlaşılmakla arz-ı malumat olunur. Ol babda emr u ferman hazret-i veliyyu'l-emrindir.

8 Şevval 1339 15 Haziran 1337 [1921]

Harbiye Nazırı [İmza: Ziyaeddin]

(Bu konuyu 4-5 yıl önce de paylaşmıştım ama gazete kupürü ve Vahdettin’in nişan verdiğini o sırada tespit edememiştim. İlave malumatla yeniden paylaşıyorum.)

 

GAZETE KUPÜRÜ:

MÜTAREKE DEVRİNİN MEŞ'UM SİMALARINDAN: MAKSVEL

Mütareke vesilesiyle İstanbul işgal edildiği zaman İngiliz polisinin başında resmini gördüğümüz bu menfur mahlûk bulunuyordu. Bu herif miralay rütbesinde bulunduğu halde İstanbul'da yapmadığı hırsızlık, dolandırmadığı dükkâncı kalmamıştı. İngiliz zulmünü haddinden fazla ifrat ile tatbik edip işi kepazelik derecesine vardırdığı sabit olduğundan Miralay Maksvel'in ahiren Londra'da on seneye mahkûm olduğunu haber alıyoruz. Mamafih İstanbul halkı bu meş'um İngiliz'e bir nokta-i nazardan teşekküre mecburdur. Çünkü onun sayesindedir ki içinde Rumu, Ermenisi de dâhil olduğu halde yediden yetmişine kadar bütün İstanbul halkı İngiliz kibrinin, İngiliz zulmünün, İngiliz barbarlığının mahiyetini pek az zaman zarfında ve unutulması mümkün olmayacak surette öğrenmiş oldu.


Hırsız İngiliz Miralayı Maxwell






Hiç yorum yok: