23 Haziran 2014 Pazartesi

TOPLAMALAR


DEVLET KÜFR İLE BERBÂD, ZULM İLE ÂBÂD OLMAZ

Senelerdir çeşitli kod adları ile anılan soruşturmalar sonucu hayatlarına el konulup, hapislerde yatan, mağdur edilen, hakları yenen, hayatları çalınan insanlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Şark toplumlarının devlet felsefesini en iyi nitelendiren özdeyişlerinden en bilineni "Devlet küfr ile berbad, zulm ile abad olmaz" özdeyişidir. Müşrik Mecusi hükümdarlarından Nuşirevan'ın İslam toplumlarındaki sıfatı "Adil" Müslüman Emevi Valisi Haccac'ın sıfatı "Zalim"dir. Müşrik Nuşirevan her daim övülürken, Müslüman Haccac yerin dibine batırılır. Buradan herkesin kendine çıkaracağı paylar olsa gerektir.



ŞEHBENDERLİK ARMASI

Osmanlı Devleti zamanında yurt dışı temsilciliklerimizin kapısında bunun gibi hilalin ucu yukarıya açık ve yıldızı kucaklayan bir arma bulunurdu. Devlet-i Aliyye-i Osmaniye Şehbenderliği (konsolosluğu) yazılı olan bu levhanın hattatı Halid, camaltı tekniği ustası ise Kristiyan, Karsban gibi okunabilecek bir imzaya sahip. Osmanlı Arşivi Daimi Sergisi'nde orijinalini görebilirsiniz.



OSMANLI KIYAFET ALBÜMÜNDEN AYRINTI

Marie de Launay ile Osman Hamdi Bey'in hazırladığı Osmanlı Kıyafetleri Albümünden iki fotoğraf. Diyarbakırlı Kürd, Palulu Kürd yazıyor da neden Diyarbakırlı Türk yazacağı yerde Diyarbakırlı İslam yazıyor acaba? O vakitlerden beri biz ayrıymışız da haberimiz yokmuş. İslamlık bize, Kürtlük onlara. Belki de eskiden onlar da kendilerine İslam diyorlardı ama 1790'lardan sonra o bölgelerde cirit atan "iyi saatte olsunlar" o bölge insanlarına "siz Kürtsünüz" diye diye onlar da "biz Kürdüz" demeye başladılar..


Hiç yorum yok: