12 Mayıs 2013 Pazar

ESAD EFENDİ KÜTÜPHANESİ SÜTUNLARI

Sinan ÇULUK

Sultanahmet/Yerebatan'daki Esad Efendi Kütüphanesi'nin iç görünüşü. Şimdi halı ve hediyelik eşya galerisi olarak hizmet veriyor. Bu kadar küçük bir bina ve kubbeler için bu sütunlara ne gerek vardı. Taşıyıcı olarak duvarlar bile yeterdi. Yoksa burası Mason Locası olarak mı yapılmıştı.

İhtimalleri sorguluyorum. İlave malumatı olan var mı?



3 yorum:

Unknown dedi ki...

İyi günler Sinan Bey;

Zannederim ki,zamanın mimârî yapısı gereği değil de,zemînin yapısı gereği o taşıyıcı kolonlar oraya yapılmış olmalı.Çünkü malûmunuz üzere Yerebatan sarnıçlarıyla ve yer altı tünelleriyle tanınıyor.Ve mezkûr yere de bu binâyı yapacak olan mimâr da,olası bir âfet riskine(çünkü yeraltında boşluklar var)karşın bir kaç taşıyıcı kolon koymuştur.Net bir malûmâtım yok fakat zannımca bu sebeble yapılmıştır.

İyi günler,
Emre Güven

Unknown dedi ki...

İyi günler Sinan Bey;

Yerbatan'ın altında tüneller ve boşluklar olduğundan,mimar bunları düşünmüş ve mezkûr yere bu binayı yaparken küçük de olsa kolonlar koymuştur.Zirâ koymasaydı,belki de küçük de olsa bir sarsıntıda alt boş olduğu için şiddet daha da büyük hissedilecek ve bina kısa zamanda yıkılacaktı.Tam bir malûmatım yok fakat zannımca sebebi budur...

Sinan ÇULUK dedi ki...

Teşekkürler Emre Bey, açıklamalarınız akla mantığa gayet uygun. Bu sebepten sütunlara yer verilmiş olabilir.